Direktlänk till inlägg 17 augusti 2008

Prinsesstårta - lättare än man tror

Av Hanna - 17 augusti 2008 12:15

Det här receptet innehåller först en lång beskrivning för nybörjare eller för den som vill ha tips. Om man bara är ute efter receptet kommer det längre ner i texten.  


Prinsesstårtan, perfekt för den som fyller 40+ eller den som inte lärt sig gå. En prinsesstårta kan se ut på så många olika sätt, den klassiska looken med grön marsipan och små rosa rosor är som klippt och skuren för en finare tillställning, medan en tårta med rött marsipantäcke och små figurer istället för rosor kan vara helt enormt passande för ett mindre formellt kalas.


Det är en massa saker som spelar in när man bestämmer hur prinsesstårtan ska se ut; vem är det som ska ha tårtan? vad tycker den här personen om/vad tycker han eller hon inte om? vad är det för tillställning den ska på? vilka färger ska man använda? vilken fyllning ska man använda?


Det här låter kanske skrämmande med allt man måste tänka på, men om man inte gör det allt för komplicerat för sig själv så är det faktiskt väldigt, väldigt lätt att göra en prinsesstårta, trots att marsipanen är så läskig.


Tårtbotten

Till en prinsesstårta är det viktigt att man inte väljer en alldeles för tung kaka att göra bottnarna av, eftersom den innehåller så mycket grädde. Ett förslag är gör-det-själv-kakan med en tillsatts av citron, eftersom det är fräscht och ger en bra kontrast till den söta fyllningen och marsipanen. Om man inte vill göra bottnen själv, kan man köpa färdiga i affären, men det blir såklart inte lika gott eftersom hembakat är godast. Och så kan man skryta med att man har gjort den själv, från scratch. Bottnen kan man välja att göra samma dag som tårtan ska förtäras eller dagen innan, it's up to you.   

Viktigt!

När man har skurit kakan i önskat antal bottnar är det inte bara att smeta på fyllningen. Först vänder man "kakskivan", som ligger nederst, uppochner så att den ligger med den skurna sidan neråt och botten uppåt. SEN smetar man på fyllningen. Som nästa bottenplatta använder man toppen på kakan och vänder den så att den skurna skivan ligger uppåt och den "gräddade" skivan (toppen) möter fyllningen. Detta gör man för att de "torra" delarna (de är egentligen inte så torra) inte ska sprida ut sig i tårtan utan samlas på ett ställe. Så gör alla bagare/konditorer och så gör också jag.


När man väl har bestämt sig för botten är det bara att tuta och köra.


Fyllning

Den självskrivna fyllningen till en prinsesstårta är såklart vaniljkräm och någon god sylt. På de flesta bagerier är de så snåla med sylten att man knappt märker att den är med i fyllningen, så jag rekommenderar ett rätt tjockt lager sylt, runt 5 mm tjockt. Sylten är en väldigt tacksam ingrediens eftersom man kan välja själv vilken man vill ha och vilken man tycker bäst om.


Vaniljkrämen däremot kan man egentligen inte göra så mycket åt. Trodde du ja. Jo, man kan faktiskt piffa till krämen litegrann genom att hälla i några droppar citron-, apelsin- eller limesaft. Om man vill kan man hitta på något annat trevligt att ha i, men tänk på att det inte får bli för sött, man ska ju ha marsipan på också.


Marsipanen (här kommer ledmotivet till "Hajen" in)

Alla tårtälskares stora skräck är den fruktade marsipanen. Ojoj, vad det är svårt att kavla marsipan och få den att inte falla i bitar. Hjälp hjälp!


Ja, det är lite klurigt. Men det allra viktigaste man ska tänka på när man hanterar marsipan är att den går sönder när den blir för varm och kladdig. Det gäller alltså att hålla den kall. Vilket innebär att man inte kan börja kavla den direkt när man färgat den (om man färgar själv). Se till att den legat i kylen ett tag innan du börjar skulptera dina unika tårtdekorationer.


Färga själv är alltid roligt, och eftersom många matbutiker bara håller sig med tre slags förfärgningar (grönt, rosa och gult), så om du vill du ha en knallgul, stoppröd eller kanske chockrosa nyans får du kavla upp ärmarna och helt enkelt färga marsipanen själv. Det kan bli väldigt festligt om du inte använder tex plasthandskar, eftersom du då får lika färgade händer, men det spelar ingen roll. Dagens trevliga karamellfärger går bort med tvål och vatten, så det är inget att oroa sig över.


Om du färgar marsipanen själv är det klokt att göra det dagen innan tårtorna ska göras, eller i alla fall 4-5 timmar innan du ska kavla ut den. Den måste hinna kallna i kylen.


Okej, nu till väsentligheterna. När man ska kavla ut den marsipan som ska täcka tårtan finns det lite olika knep att ta till för att slippa en söndertrasad, kletig hög.


Ica's bakbok Sju sorters kakor tipsar:

- Kavla ut marsipanen mellan plastfolie så fastnar den inte. Dra bort det övre foliet och vänd marsipanplattan över tårtan.


Detta tips kan vara lite förrädiskt eftersom plastfolie har en tendens att klibba fast i sig självt och bara bli ett enda knyckel. Jag har själv aldrig provat det, men har man den rätta tekniken är jag säker på att det fungerar.


Ett annat knep jag har lärt mig av vänner till familjen, och som garanterat fungerar om man inte överarbetar marsipanen, är att man kavlar ut den mellan två kökshanddukar. Det är faktiskt ett jättebra knep som jag provat några gånger. 


Ett sätt att hålla marsipanen kall medan man kavlar den, är att kavla ut den på en stenskiva. Men det är kanske inte så många som har en sådan till hands, då får man istället får man jobba snabbt och inte fingra för mycket på marsipanen.


Om man på ett säkert sätt vill få över marsipanen på tårtan kan man rulla upp den på en slät pinne eller smal kavel eller liknande, och sedan rulla ut den över tårtan.


När man har lyckats få över marsipanen på tårtan skär man, med hjälp av en kniv eller en sporre, bort de överflödiga delarna runt tårtan. Snyggt och prydligt.


För att göra rosor och blad och annan dekoration behövs ingen beskrivning. Det är bara att forma som man tycker och kombinera olikfärgad marsipan med varandra. Dekorationerna kan också göras några timmar innan man ska sätta dem på tårtan, så de hinner stå i kylen en stund. Kom ihåg att ha plastfolie över dem när de står i kylen, eftersom de annars lätt torkar. Inte så gott kanske.


Okej, så med detta sagt ger jag här en beskrivning av prinsesstårtan jag gjorde till min pappas 50-års kalas. Jag skriver inte ut några mått (dl, msk osv) eftersom man själv får bestämma hur mycket man vill ha av allt. Tänk på att det alltid är bättre att få lite över än att ha för lite på tårtan.



Ingredienser

1 sats gör-det-själv-kaka (eventuellt med lite citron i)


Sylt

Vaniljkräm

Grädde (Massor av grädde. Till en normalstor tårta, 25 cm i diameter, rekommenderar jag 5 dl.)


Marsipan (Behövs oftast mindre än man tror. Till en normalstor tårta kan man köpa ca 500g om man ska göra mycket dekorationer och figurer, annars kan man köpa mindre.)

Florsocker


Gör såhär:

Stjälp upp kakan och skär den i tre delar.

Vispa grädden och vaniljkrämen. Låt eventuellt krämen stå och stelna i kylen ett tag (om det är sån som ska stelna).

Lägg första kakskivan så som jag beskrev tidigare, kleta på en lager vaniljkräm (ganska mycket). Lägg på mitten-kakskivan som jag också beskrev tidigare. Bred ut ett tunt lager grädde på kakan och lägg sedan på ett lager sylt. Lägg på en stor klick grädde ovanpå sylten. Nu ska man forma grädden så att tårtan får den här fina välvda formen. Forma grädden till en liten kulle och lägg sen försiktigt på den sista kakskivan. Bred ett tunt lager sylt på toppen och fortsätt sedan med grädde. Grädden ska nu täcka hela tårtan, även kanterna, så att marsipanen kan fästa ordentligt.


Kavla ut marsipanen och lägg den på tårtan. Skär bort det överflödiga runt omkring och dekorera med rosor, figurer, text eller vad man nu vill.

Singla med hjälp av en sil florsockret över tårtan.


Klart! Enkelt va?








 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Hanna - 27 februari 2009 19:53

En riktigt god efterrättspannkaka, lite mäktig, men perfekt i övrigt.   Ingredienser (ca 4 st) 2 ägg 1½ dl yoghurt ½ dl ljus baksirap 1 tsk vaniljsocker 1½ dl vetemjöl 1 krm kardemumma 1 mininypa salt ca 25 g smör   Gör såhär Blanda alla ingredienser...

Av Hanna - 18 februari 2009 10:42

Knäckmuffins smakar faktiskt precis som knäck, fast utan nötterna. Lätta att baka och det går fort, så det är inga problem att svänga ihop på morgonkvisten. De är saftiga och smakar helt underbart! Kom på receptet under en skafferi-inventering nu på ...

Av Hanna - 14 februari 2009 18:56

Det ultimata frukostbrödet. Receptet är funnet på coop's hemsida, har aldrig varit inne där förut och kollat på recept, känns lite B på något sätt, men nu har jag nog ändrat uppfattning.   Ingredienser (2 limpor eller 20 bullar) 50 g smör 5 dl mj...

Hmm

Av Hanna - 12 februari 2009 10:06

Okej, så det här är inte bra.   Har ju inte direkt prioriterat bloggen på ett par månader om man säger så. Och det ber jag om ursäkt för.   Jag har bakat, ja det har jag, och jag lovar att mitt fantastiska grahamsbröd kommer upp på sidan inom några...

Av Hanna - 15 november 2008 14:30

Jag hittade på det här receptet idag när jag hade tråkigt. Här är det, extremt gott och väldigt yoghurtigt.   Ingredienser: 2 ägg 2 dl yoghurt (helst naturell) 1 tsk vaniljsocker 2 dl socker 2 tsk bakpulver 3½ dl vetemjöl 2 dl kokos (+ lite till for...

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14 15 16 17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<<
Augusti 2008 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards